<


<

EnzimlerBalda şimdiye kadar oniki değişik enzim olduğu saptanmıştır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder,yönetir,düzene koyar ve hızlandırır hastalıkları iyileştirir. Balda ayrıca vücudun ancak az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Bu nedenle bu madde vücuda günde iki,üç gram verilmelidir. Chocin karaciğerin yağ metabolizmasını ayarlar ve bu organın yağ bağlamasını önler. Amerikan Dental Araştırmalar Birliğinin İllinois Chicago da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’ konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur.
ENERJİ KAYNAĞI
Karbonhidrat olarak bir çay kaşığı kadar balda 64 kalori bulunur. Buda vücut kaslarının çalışması için enerji sağlar.
University of Memphis Exercise and Sports Nutrition Laboratory da yapılan sınırlı bir araştırma balın en etkili göstermiştir ki baldaki karbonhidrat ların egzersizler için en etkili formu olduğunu göstermiştir. Araştırmayı yöneten Dr. Richard Kreider'e göre diğer şeker lerle kıyaslandığında balın kan şekeri üzerindeki etkisi daha hafiftir... Balı değerli kılan bir özellikte içeriğindeki polen oranıdır. Günümüzde polen tuzaklarıyla arının çiçekten getirdiği polen kovana girmeden alınmaktadır. Polen oranı yüksek bal vitamin ve minerallerce çok daha zengindir. ve daha değerlidir.
4. Polen in Faydaları Genel sağlığın korunması ve vücut direncinin artırılması yanında dengeli beslenme amacıyla da tüketilen polen aşağıdaki hallerde de fayda sağlamaktadır. Ancak nadiren de görülse polen bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda polenin kullanılmaması gerekir. Polen;
* Zihinsel ve bedensel yorgunluklarının giderilmesinde,
* Çocukların sağlıklı gelişmesi ve beslenmesinde,
* Düşünme, araştırma ve çalışma gücünün artırılmasında,
* Sporcuların ve yarış hayvanlarının performanslarının artırılmasında,
* Kansızlığın giderilmesinde,
* Karaciğer, prostat ve kanser hastalıklarında faydalıdır(Tarım Bakanlığı Kaynaklarından.)
BALIN BESLENME VE İYİLEŞTİRME ÖZELLİĞİ
Bal basit karbonhidrat ların kaynağıdır. Balın içeriği :% 17.1 su, % 82.4 karbonhidratlar % 0.5 proteinler ,amino asitler, vitaminler ve minerallerdir.Ortalama karbonhidrat içeriği ise : Çoğu fruktoz ( % 38.5) ve glikozdan oluşur (%31) Kalan % 12 lik karbonhidratıda maltoz sucroz ve diğer şeker ler oluşturur. Balda değişen oranlarda antioksidan olduğu biliniyor. koyu renk balda antioksidan miktarı daha fazladır (Dr Wendy Doyle, British Dietetic Association )Besin DeğeriAntioksidan içeriği sağılıklı kalmamızı sağlar.Günde bir kaşık bal yememiz vücudumuzun antioksidan gereksinimimizi karşılar ve daha güçlü kılar.
BALYARALARI İYİLEŞTİRİYOR
Balın yaraların iyileştirilmesinde kullanılması antik çağlara kadar uzanan bir yöntemdir ve bu tedavi edici özelliği günümüzde modern tedavide yeniden keşfedilmiştir. Dr. Peter Molan (the University of Waikato, New Zealand. )a göre balın yaraların tedavisindeki etkisi birçok rapor ve incelemeye göre çok açıktır.
Dr. Molan balın iyileştirme özelliğini şu şekilde açıklar." Balın antibakteriyel özelliği yaranın enfeksiyonlarını temizlemeye, anti-inflammatory özelliği şişlikleri azaltmaya ve kan dolaşımını normalleştirmeye yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır. Balda hücre yenilenmesini teşvik eden enzimler bulunur. buda yaranın iyileşmesi ve yara izinin kaybolmasını hızlandırır.Yanık tedavisi üzerine yapılan bir çalışmada balın yanıkların kısa sürede iyileştirdiği görülmüştür.Subrahmanyam (1991) Balın İyileştirici Özellikleri Şöyle Açıklıyor
1-) Antibakteriyel özelliği dolayısıyla enfeksiyonu önleme
2-) yarayı tamamıyla kaplayıp su kaybını ve mikrop bulaşmasını engelleme
3-)baldaki enzimlerin hücre dokusunun düzelmesine katkı sağlaması
4-) ödemi absorbe ederek yarayı temizlemesi
5-) acı ve kaşınmayı önleme kokuyu engelleme.Efem (1988) Başka bir araştırma göstermiştir ki bazı antibiyotik ve merhemlerle iyileştirilemeyen bazı yara ve cilt ülser leri yara üzerine bal tatbik edilerek 7 günde iyileştirilmiştir.alıntı netten

Etiketler: , , , , , ,

/div>
<